W niedzielę 24 sierpnia na miejskim stadionie odbyły się Dni Czechowic-Dziedzic. Podczas imprezy swoją obecność zaznaczyła lokalna filia Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh). Wolontariusze prowadzili stoiska ze zdrową żywnością, gdzie można było skosztować przepysznych zdrowych potraw, a także zasięgnąć konsultacji w kwestii prowadzenia zdrowej kuchni. Zainteresowani mogli otrzymać przepisy na zdrowe i pożywne posiłki oraz skosztować smakołyków kuchni wegetariańskiej. Wolontariusze serwowali także świeże koktajle owocowe i warzywne, które dostarczyły nie tylko witamin i składników mineralnych, ale również energii i pozytywnego nastawienia. Ogromne zainteresowanie uczestników imprezy zmotywowało wolontariuszy ChSCh do zorganizowania warsztatów Szkoły Zdrowego Gotowania.
Zajęcia Szkoły Zdrowego Gotowania poprowadziła Beata Głowacka. Warsztaty składały się z części teoretycznej oraz praktycznej, w ramach której uczestnicy wspólnie przygotowywali pyszne i zdrowe potrawy. Prelegentka udowodniła, że kuchnia wegetariańska może dogodzić kubkom smakowym nawet najbardziej wątpiących uczestników. Goście przekonali się, jak proste, szybkie, przyjemne i satysfakcjonujące są eksperymenty w zdrowej kuchni. Uczestnicy zapoznali się z tajnikami zdrowej kuchni oraz otrzymali praktyczne wskazówki, jak gotować i jak jeść, by zachować zdrowie, energię i piękny wygląd. Na koniec odbyła się również degustacja pysznych dań wegetariańskich, które pozytywnie zaskoczyły przybyłych.